ЗДРАВЕЙТЕ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

 

Известяваме ви, че с решение на Управителния съвет на Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд (НСЗБУТ) на 13 и 14 АПРИЛ 2018 г. (петък и събота) в гр. София ще се проведе

 

ОТЧЕТНО-ИЗБОРНО ОБЩО СЪБРАНИЕ

на „Национално сдружение за здравословни и безопасни условия на труд” посветено на 28 април – Световният ден за безопасност и здраве при работа. Събранието ще се проведе в зала на КТ ПОДКРЕПА на адрес: София, ул."Ангел Кънчев" 2 (централният вход от площад „Гарибалди”, ІІ етаж).

 

 

 

 

РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

 

Уважаеми колеги – членове на Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд - НСЗБУТ!

На 10.11.2017 г. от 17,00 ч. се проведе разширеното заседание на УС на Сдружението - при следния дневен ред и бяха взети следните решения:

 

І. Светла Ушанска представи съобщението за Стратегията на ЕНШПО за следващата година, в която  има  три основни насоки за действие:
  1. Комуникационна мрежа за обмен на информации;
  2. Визия нула за големи световни строежи и събития;
  3. Сертификация за професионалната мобилност – европейска квалификационна рамка по БЗР.
Беше решено да съдействаме за реализирането на тези насоки.

 

ІІ. Жасмина Янева предложи за обсъждане евентуални изяви на НСЗБУТ по време на Председателството на Р България на ЕС, например относно обученията по безопасност и здраве в училищната възраст или  относно създаването на Държавно методическо Бюро или Институт по БЗР и Ергономия. Само в България липсва такава структура, която да работи компетентно по хармонизирането на европейските нормативни актове в нашето законодателство и да предлага смислени проекти на национални нормативни актове по БЗР.
Мнението на Дойчин Дойчев е да се намери начин, по който да се повдигнат тези  въпроси на европейско равнище и да има натиск отвън за създаването на Институт по БЗР и Ергономия.
Валентин Илиев е и за популяризиране на Световните инициативи за безопасност и здраве при работа „Глобална визия за превенция!” и  „Визия нула!” - Vision Zero! и към новата визия за БЗР, афиширана на семинара “КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ”.

 

ІІІ. Илия Монов представи обсъждането на последните промени в Закона за ЗБУТ след първо четене в пленарна зала и подкани за по-активно участие в подготовката и обсъждането на бъдещи промени в законодателството по БЗР.

 

ІV. Валентин Илиев представи Проекта на Национална програма по БЗР 2018-2020 г. – с конкретни мерки, които би трябвало да бъдат реализирани.
Участниците в заседанието взеха решение да се запознаем подробно с проекта на Националната програма и да излезем със становище по проекта, тъй като СРОКЪТ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ Е 2 ДЕКЕМВРИ 2017 г.

 

V. Валентин Илиев представи работата по реализирането на съвместен проект между НСЗБУТ и ТЮФ Рейнланд Германия за осъществяване на перманентно 15-дневно квалификационно обучение за Експерт/Специалист по ЗБУТ. Обучението ще се реализира по програма и с лектори от НСЗБУТ и със сертификат от Германия.
Обучението е съобразено с програмата на ТЮФ Рейнланд и с Европейската квалификационна рамка по БЗР. Предложената от НСЗБУТ програма и останалите подробности вече са одобрени от ТЮФ Рейнланд. За да стартира проектът, НСЗБУТ трябва да представи за одобрение ИЗПИТНИЯ ТЕСТ, въз основа на който ще става сертифицирането на квалификацията.

 

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСЕКИ,  КОЙТО ИСКА И МОЖЕ ДА УЧАСТВА КАТО ЛЕКТОР В ОБУЧЕНИЕТО, ДА ЗАЯВИ ТОВА на ел.поща:  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.И ДА ПРЕДСТАВИ ТЕМИТЕ, ПО КОИТО ЗАЕДНО ДА НАПРАВИМ СТРУКТУРАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА ИЗПИТНИЯ ТЕСТ.

 

С уважение и пожелания за здраве, радост и успехи,

Валентин Илиев,

Председател на УС на НСЗБУТ

Тел.: +359 2 417 92 49

Mоб.: +359 893 544 223

www.nahsw.com

 

КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ 

 

ЗДРАВЕЙТЕ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

logonahsw

 Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците налични предпазни средства (БАПВТЛПС),Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд (НСЗБУТ) и НТС по текстил, облекло и кожи Ви канят да участвате в семинар на тема:

 

„КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ”

 Семинарът ще се проведе на 10 ноември /петък/ 2017 г., от 9.00 до 17.00 часа в гр. София, ул. „Раковски” №108, зала № 105A - на първия етаж на Националния дом на науката и техниката /НДНТ/.

 

С уважение и пожелания за здраве, радост, успехи и среща на 10 ноември 2017 г,

Валентин Илиев,

Председател на УС на НСЗБУТ

Тел.: +359 2 417 92 49

Mоб.: +359 893 544 223

www.nahsw.com

 

Повече информация за ПРОГРАМАТА  и условията на семинара можете да намерите в приложената покана

 

СЕМИНАР на тема КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ

 

Уважаеми колеги

На 10 ноември /петък/ 2017 г., от 9.00 до 17.00 часа в гр. София се проведе семинар на тема:

 „КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ”
Семинарът беше организиран от:
Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците налични предпазни средства (БАПВТЛПС),
Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд (НСЗБУТ) и
НТС по текстил, облекло.
 
В края на своята презентация водещият Валентин Илиев и участниците в семинара дадоха начало на следната Добра практика по безопасност и здраве при работа:
Днес, 10 ноември 2017 г., НИЕ, участниците в семинара на тема:
“КУЛТУРА ПО БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА И ПРОИЗВОДСТВЕН ТРАВМАТИЗЪМ”
РЕШИХМЕ да се присъединим с разум, сърце и душа към Световните инициативи за безопасност и здраве при работа
„Глобална визия за превенция!” и  „Визия нула!” - Vision Zero!
 
Днес, 10 ноември 2017 г., НИЕ, участниците в семинара се присъединяваме към инициативата на Националното сдружение за здравословни и безопасни условия на труд, за НОВА ВИЗИЯ за БЗР, представена пред Комисията на 21-я Световен конгрес по БЗР в Сингапур:

 

І. От “Безопасност и здраве при работа” – към „БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ В ЖИВОТА!”

 

ІІ. От правила, норми и инструкции за БЗР – към „НАУКАТА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ЧОВЕКА” ("Human protection“ - Система от знания и действия за опазване на живота и
здравето на човека”), която да се изучава от най-ранна възраст!

 

ІІІ. От визията „Здравословна РАБОТНА среда – здравословен живот!” – към “Здравословна ЖИЗНЕНА среда чрез опазване на човека и природата на планетата Земя!”.
 
Призоваваме всички колеги да се присъединяват с разум, сърце и душа на своите обучения и в практиката към посочените световни инициативи и към новата визия за БЗР!
 
Цялата презентация можете да разгледате тук:

ЧЕЗ Разпределение България откри модерен технически учебен център

 

Компанията ще провежда практика за ученици, студенти и служители

ЧЕЗ Разпределение България приключи изграждането на нов модерен технически учебен център, в който бъдещи и настоящи електротехници ще придобиват и усъвършенстват практически умения. Центърът беше открит на 20 септември от регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал и ръководството на ЧЕЗ Разпределение, в присъствието на представители на Министерство на енергетиката, образователните институции и бизнеса.

Учебният център включва технически полигон с умален модел на електроразпределителната мрежа и изградени осем обекта за практическо обучение. В него ученици, студенти и служители на компанията могат да се обучават и да проверят уменията си за работа в напълно реалистична среда. Освен полигона са изградени и специализирани учебни зали, в които ще се провежда теоретичната част на обученията, както и учебни курсове, семинари и др.

„Целта ни е да хармонизираме това, което младите хора учат с нашите нужди в този бизнес, за да осигурим качество в образованието, свързано с енергийния сектор. Благодарение на този проект младите хора на България ще имат шанса да преминат практически обучения в реална среда. И независимо дали след това ще започнат работа при нас или в друга компания, те ще имат знания и опит за това как изглежда бизнесът“, каза Карел Крал.

„В този център всички новоназначени служители ще имат възможност да се обучават практически при пълна симулация на нашата мрежа – стълбове, електропроводи, електромерни табла и т.н., а всички настоящи служители ще могат да опресняват своите знания и да повишават квалификацията си. Мрежата трябва да се управлява от добре обучени специалисти и това не подлежи компромис“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.

Учебният център е изграден в София, на територията на 3400 кв. метра. Инвестицията в изграждането му е в размер на 400 хил. лв.

 

 Нашите партньори