european courtВремето, прекарано в път до и от първи и последен ангажимент на служителите без постоянен офис, трябва да се счита за работно време. Това реши Съдът на Европейския съюз, съобщи BBC. Досега то не се смяташе за такова от много работодатели.

Решението засяга работещите във фирми, които предоставят услуги по домовете, различни видове социални работници, шофьори, търговски представители и други. Фирмите, които предлагат тези типове заетост, може да се окажат в нарушение на регулациите за работното време в Европейския съюз, отбелязва BBC.

„Може да се окаже, че много хора работят по още 10 часа на седмица, като се отчете времето, прекарано в пътуване”, коментира пред BBC адвокатът Крис Тътън. Това време трябва да им бъде заплатено.

Според съда решението цели да защити „здравето и безопасността” на работниците спрямо директивата на ЕС за работните часове. Директивата цели да защитава работниците от експлоатация и поставя правила за това колко дълго могат да работят, колко почивки трябва да имат и на колко дни отпуска имат право.

Една от главните цели на съда на ЕС е да се гарантира, че нито един трудещ се в ЕС не е задължен да работи повече от средните 48 часа наседмица.

 

Сеп 27, 2016 1951

News

nahsw 1
Ное 27, 2015 831

Среден осигурителен доход за страната за месец октомври 2012 г.

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за… ...
european court
Ное 27, 2015 788

Европейски съд - пътуването до работа е работно време

Времето, прекарано в път до и от първи и последен ангажимент на служителите без постоянен… ...

 Нашите партньори